Vara se numără construcțiile pe spații verzi din zona Parcului Tineretului

                                                                                                       
Din seria  “Forța e puternică în cetățeni”

                                            

Runda
4:

 

Vara se numără construcțiile pe spații verzi

din zona Parcului Tineretului

 

 

În urmă cu trei luni, în luna mai, am contactat grupul ,,Salvați Parcul Tineretului” solicitându-le implicarea și sprijinul pentru salvarea a două terenuri din parc, altele decât cele aflate deja în atenția noastră. Era vorba de terenuri aflate de-a lungul Străzii Pridvorului ce se doreau a fi edificate și pentru care se dorea obținerea de documentații și acte urbanistice, în vederea edificării.

 

 

                                                                                                             

Aflați cu toții în vizită la fața locului, am fost rugați să mergem și pe Str. Urcușului întrucat locuitorii din zonă au o problema similară și încearcau să ne contacteze. Am fost puși în legătura cu unul din liderii cetățenilor de pe strada respectivă și ne-am întâlnit imediat pentru a vedea despre ce e vorba.

Situația era similară cu cea de pe Str. Pridvorului. Se construia în parc, pe un teren retrocedat în condiții dubioase și, o constatare mai veche a Eco-Civicii, prin falsificarea PUZ-ului Parcului Tineretului. Autoritășile emiseseră Autorizație de Construire pentru turnuri de peste 10 etaje încălcând cu buna-știință legislația de mediu și urbanism.

Astfel Intr. Urcușului, cu un profil de nici 4 m carosabil, devenise strada, fără a exista o procedură legală pentru modificarea tramei. Fostul gard al parcului fusese mutat spre interior pentru a face loc unei parcări pentru cei care veneau în parc.

Locatarii de pe partea opusă parcului s-au trezit că în fața caselor se ridica un perete de beton, în parc, pe terenul pe care se aflau zeci de arbori maturi, pini, stejari, catalpa, etc.

Mai mult, pe fosta intrare nici nu mai aveai loc să te strecori fiind blocaje tot timpul zilei. Au constatat că nici presiune la apa curentă nu mai era, iar canalizarea refula foarte des, toate neajunsurile provenind de la turnul care se construia, racordat ilegal la aceste utilități.

Am stabilit să ne vedem câteva zile mai tarziu, la sfarșit de săptămâna, pentru a putea participa cât mai mulți cetățeni.

Ne-am revăzut, au fost prezenți mai multi locatari din zona, le-am ascultat păsurile și împreună am decis să le oferim asistență în cadrul proiectului, pentru a mări gradul de implicare a cetățenilor în probleme similare cu a dânșilor.

Cetatenii au fost incantati ca-i includem in proiect si impreuna am stabilit strategia de urmat.

I-am informat despre prevederile legale, modul cum se pot implica si am discutat, pe rand, fiecare pas de urmat. Au înțeles destul de repede modul de implicare, iar în două zile am convocat presa la fața locului, și am filmat cu mai multe televiziuni, acordând și declarații în presa scrisă.

Cetățenii erau, deja, familiarizași cu procedurile de urmat, din întâlnirile anterioare, așa că, în cel mai scurt timp, am depus și Plângerea Prealabilă, adresată Primăriei Sectorului 4, prin care solicităm anularea Autorizației de Construire, aferentă turnurilor din parc.

În timp ce așteptam răspunsul la sesizarea noastră, ne-am întâlnit periodic cu cetățenii din zonă și am continuat instruirea în privinta implicării civice și am sesizat și alte autorități abilitate să verifice legalitatea actelor urbanistice și de mediu. Răspunsul la Plângerea Prealabilă nu a întârziat prea mul și, așa cum ne așteptam, Primăria Sectorului 4 a refuzat să revoce Autorizația de Construire, invocată.

Știam următorul pas de urmat – chemarea în instanță a Primăriei Sectorului 4 și a beneficiarului autorizației. Am stabilit un grup de câțiva cetățeni care va merge în instanță, împreună cu Fundația Eco-Civica, s-a întocmit cererea de chemare în judecată și urmează să o depunem la Tribunalul București, Secția a II-a, Contencios administrativ și fiscal, așteptând termenul de judecată.

Ne-am întâlnit încă o dată cu cetățenii din zonă pentru a finaliza formarea dumnealor în implicarea civica pe procedura de mediu și pentru a semna pentru susținerea plângerii prealabile.

Cetățenii au înțeles că nu este un efort mare, nici financiar și nici de timp, dacă iau atitudine și doresc să fie consultați pe procedura de mediu, totul fiind în beneficiul sănătății lor.