ACȚIUNI

În urma activității Fundației Eco-Civica, singurul ONG care participa in mod constant la sedintele de avizare ale Agentiei pentru Protectia Mediului Bucuresti, ale Comitetului Special Constituit (CSC) si ale Comisiei de Avizare Tehnica (CAT), am constatat ca cel putin 50% dintre proiectele propuse spre avizare in Bucuresti nu respecta legislatia ceea ce ridica necesitatea unor activitati constante de monitorizare si interventie din partea societatii civile.
In cadrul proiectului “Fundatia Eco-Civica Bucuresti: Control cetatenesc asupra proiectelor cu impact asupra mediului si comunitatii”, vom interveni direct, alaturi de cetateni in etapa de incadrare a cinci proiecte cu privire la impactul semnificativ al acestora asupra mediului. Acest aspect este esential, avand in vedere ca toate proiectele privind constructia de hypemarketuri si malluri din Bucuresti au fost incadrate pana acum ca neavand impact semnificativ asupra mediului, ceea ce exclude obligativitatea consultarii ulterioare a comunitatii, cu toate ca doar prin numarul de locuri de parcare si implicit traficul atras trebuiau incadrate ca avand impact asupra mediului.
O alta problema este “dezinformarea prin informare”, deoarece procedura de consultare si informare a publicului prevazuta de legislatia actuala de urbanism si cea de mediu este una care permite informarea distorsionata a cetatenilor direct afectati. Astfel, panourile de informare ridicate in baza legii urbanismului, Legea 350/2001, sunt manipulatoare, iar legea mediului nici macar nu prevede astfel de actiuni in comunitate. Un exemplu in acest sens este experienta Fundatiei in cazul parcului Salii Palatului, unde comunitatea a agreat un proiect propus in urma afisarii unui panou potrivit caruia se vor face locuri de parcare suplimentare. Abia cand au aflat de la membrii Fundatiei Eco-Civica faptul ca parcarile implica renuntarea la o mare parte din spatiul verde au protestat si au impiedicat avizarea proiectului in forma simplificata, proiectul fiind reincadrat ca avand impact asupra mediului, cetatenii participand la sedinta contestarea deciziei etapei de incadrare.

Fundatia a contestat decizia initiala cum ca proiectul ar avea un impact nesemnificativ asupra mediului, iar proiectul a fost reincadrat ca avand impact asupra mediului, cetatenii participand incurajati de Eco-Civica la sedinta in care s-a discutat contestarea deciziei etapei de incadrare.

Asa cum am aratat, cetatenii nu sunt implicati corespunzator in procesele decizionale, fie prin nerespectarea reglementarilor privind consultarea acestora, fie prin informarea insuficienta sau dezinformarea lor. 
    Obiectivul general al proiectului este asigurarea controlului cetatenesc asupra avizarii proiectelor cu impact asupra mediului si comunitatii.
Obiectivele specifice sunt:
O1 –Reducerea numarului de proiecte incadrate gresit in etapa de evaluare preliminara privind impactul asupra mediului, prin monitorizarea continua a sedintelor de avizare, identificarea proiectelor cu impact negative si interventie.

O2 – Cresterea numarului de strategii de actiune pentru implicarea cetatenilor in procesele decizionale privind proiectele identificate ca avand un impact major asupra mediului si comunitatii, prin dezvoltarea unor modele de bune practici prin realizarea unui ghid de control cetatenesc.

O3 – Activarea si capacitarea a 5 grupuri de cetateni de catre Eco-Civica a cate cel putin 10 persoane fiecare, prin informarea si mobilizarea initiala la nivelul a sute de membrii ai comunitatilor vizate punand la dispozitia acestora un kit de resurse. 

O4 – Cresterea gradului de presiune exercitata asupra autoritatilor locale pentru a incuraja un comportament preventiv in ce priveste avizarea proiectelor “nepopulare”.