Părculețul Emil Gârleanu

garleanu

În anul 2009, două treimi din părculețul Emil Gârleanu au fost retrocedate proprietarului de drept, Pațac Radu Constantin. Treimea rămasă a fost atribuită în folosință gratuită bisericii ortodoxe pentru ridicarea unui alt lăcaș de cult.

Zilnic, în părculeț, vin sute de copii cu parinți sau bunici. Toți au fost șocați și indignați când au auzit că rămân fără părculețul lor drag, cel mai apropiat parc fiind la kilometri distanță. Aceștia au organizat un protest, au solicitat ajutorul ONG-urilor și au chemat mass-media și pe primarul general Sorin Oprescu. Într-un final, primarul general s-a deplasat în părculeț și le-a promis cetățenilor că va proteja parcul și că va căuta o soluție cât mai rapidă pentru această situație.

După retrocedare, proprietarul de drept, cetățean SUA, a venit în țară și a dorit să vadă terenul retrocedat ce a aparținut părinților și pe care se afla vestita fabrică de mezeluri din perioada interbelică, Pațac. În momentul în care a văzut ce frumos este amenajat parcul și câți oameni se bucură de el, a spus că nu poate să distrugă un spațiu verde și că în SUA nu s-ar fi întâmplat așa ceva.

Primarul i-a promis că îi va găsi un teren la schimb, pentru că, în certificatul de urbanism, Primăria Sectorului 3 a precizat că terenul este spațiu verde amenajat, aflat sub incidența OUG 114/2007, în timp ce bisericii i-au precizat că terenul are funcțiunea L4a. Proprietarul a făcut singur, pe cheltuiala proprie, toate demersurile pentru a identifica un teren ce se preta schimbului. A găsit acest teren în urmă cu câțiva ani, a completat un dosar cu toate actele solicitate de Primăria Generală și, la momentul întocmirii proiectului de hotărâre de consiliu, direcțiile abilitate din Primăria Generală i-au comunicat domnuluiu Pațac că nu mai sunt de acord cu efectuarea schimbului, și, având în vedere că ONG-urile au obținut anularea autorizației de construire a bisericii, vor muta, când se va putea, o parte din locul de joacă pe terenul rămas după demolarea bisericii.

În prezent, proprietarul deține autorizație de construire pentru împrejmuirea terenului, hotărâre judecătorească definitivă pentru ridicarea mobilierului din părculeț, plătește impozite anuale de 3000 de lei, iertând și Primăria Sectorului 3 de despăgubiri în valoare de 200.000 euro (sumă obținută prin instanță la nivelul anului 2009). Golănie tipică pentru primarul general Sorin Oprescu.

Întreaga comunitate din zona părculețului Emil Gârleanu face apel la solidaritate și cere sprijinul ONG-urilor și mișcărilor de protest prin includerea părculețului Emil Gârleanu în traseul manifestațiilor și distribuirea acestui apel pe toate rețele.

Susțineți pe Facebook!

twittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail