Despre Fundația Eco-Civica

Fundatia Eco-Civica are o experienta de 23 de ani de implicare in comunitate pentru protectia mediului, patrimoniului (urbanism) si drepturilor omului. In jur de 500 de hectare de spatii verzi si mai multe zone si cladiri de patrimoniu au fost salvate prin activitatea Fundatiei.

Scopul Fundatiei este de a contribui la dezvoltarea unui comportament ecologic, social si moral in randul cetatenilor, prin acesta intelegandu-se in special protectia mediului inconjurator: mediu si habitat istoric si monumental. Fundatia sprijina actiunile persoanelor fizice sau juridice ce au drept scop asigurarea unui mediu de viata sanatos, protejarea identitatii culturale nationale de agresiuni urbanistice, arhitecturale sau degradari. Fundatia militeaza si pentru o legislatie adecvata pentru indeplinirea obiectivelor propuse.
In anul 1998 Fundatia Eco-Civica a inceput campania de actiuni in instanta. Din 1998, am militat constant pentru obiectivele definite in statut, iar in 2007, s-a reusit emiterea OUG 114/2007 – care modifica si completeaza OUG 195/2005 – Legea Mediului – care stabileste ca o autoritate nu poate schimba destinatia unui spatiu verde. OUG 114/2007 a fost emisa in urma conditiilor impuse de Fundatia Eco-Civica, in urma scandalului iscat de retrocedarea parcului Bordei din Capitala.
Fundatia a instrumentat zeci de procese in instanta in special pentru spatiile verzi retrocedate, iar in ultima perioada, au fost castigate peste 95% dintre acestea. In aceste procese am implicat de fiecare data si cetatenii direct afectati din zonele vizate, reusind in decursul a cativa ani sa constituim si sa capacitam 10 grupuri de cetateni care se implica puternic, constituite in zonele urmatoare: parcul Tineretului, zona Liviu Rebreanu, parcul IOR, parcul Prisaca Dornei, parcul Drumul Taberei, parcul Sala Palatului, Bulevardul Unirii, cartierul Damaroaia – Bucurestii Noi, zona Straduintei (Berceni), parculetul Emil Garleanu dar si zona Mihai Eminescu (urbanism-zone protejate).
De asemenea, am reusit corectarea legislatiei de urbanism, prevederea principala obtinuta fiind participarea publicului la luarea deciziilor. Am avut o contributie deosebita si la corectarea si elaborarea Codului Silvic, iar in prezent suntem implicate in legislatia subsecventa Codului Silvic si pe legislatia ariilor protejate.

twittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published.