Jurnal de ecologist: 100 de arbori și arbuști puși la pământ în una din cele mai poluate zone ale capitalei

    
În data de 13.06.2016, luni, am fost sunați de un cetățean că majoritatea arborilor din triunghiul verde de la Razoare sunt taiați, zona fiind defrișată.

     Eu, Dan Trifu, vicepreședintele Fundației Eco-Civica, m-am deplasat imediat la fața locului și am constatat ca peste 100 de arbori maturi fusesera puși la pământ de persoane necunoscute. Am luat legătura cu Direcția de Mediu a PMB și am aflat că nu se emisese Aviz de defrișare pentru perimetrul respectiv.

     Văzând că avem de-a face cu tăieri ilegale, am contactat Direcția Inspecție și Control și Poliția Locală din PMB, solicitându-le ajutorul.  Am cerut tuturor să se deplaseze personal pentru constatări și pentru a asigura perimetrul. Am contactat Mass-media care timp de două zile a transmis reportaje cu dezastrul ecologic.

    
Un inspector de la Direcția de Mediu a sosit imediat, a constatat
tăierile și a fotografiat perimetrul.

     În timp ce așteptam celelalte Direcții și presa, am contactat și Garda Forestieră, întrucât vorbim de un teren cu funcțiunea V1a, parc, prevăzută ca atare în PUG al Bucureștiului, fiind vegetație din afara fondului forestier, dar care se supune reglementărilor Legii 46/2008, Codul Silvic.

     Șeful Gărzii Forestiere m-a rugat să fie notificat în acest sens să poata trece la identificarea proprietarului, întrucât terenul este proprietate particulară.

     Între timp au sosit și cei de Direcția Inspecție și Control și Poliția Locală a PMB, au constatat dezastrul, au făcut fotografii ce vor constitui probe în instanță și au asigurat perimetrul.

     Am continuat investigațiile și am luat legătura cu persoane ce lucrează în clădirea din vecinătatea parculețului și am aflat că se tăiase în doua etape: în weekendul alegerilor locale, 4-5 iunie și-n weekendul următor, 11-12 iunie.

     Prima dată s-a tăiat vegetația din interior iar a doua oară s-a tăiat și cea perimetrală, lansându-se zvonul că tăierile sunt aferente Magistralei 5 de Metrou, lucru fals. Aceste date au fost comunicate tuturor instituțiilor implicate.

     A doua zi am depus plângere la Secția nr.22 de Poliție pentru fapta săvârșită și identificarea proprietarului, specificând că, având în vedere prevederile Codului Silvic, art.108, fapta este infracțiune.

     Autoritățile au făcut demersuri la Direcția de Impozite și Taxe Locale pentru a afla proprietarul în vederea notificării pentru a se prezenta și a asista la marcarea și cubarea materialului lemnos tăiat ilegal, și-n funcție de valoarea lemnului și metri cubi tăiați, se va încadra fapta conform prevederilor Codului Silvic.  

    
Vom continua procedurile pentru aducerea terenului la starea inițială.