Comunități vigilente – un nou proiect al Fundației Eco-Civica

WEBSITE-ul proiectului

Proiectul: “Comunități vigilente: creșterea vitezei de reacție a cetățenilor în probleme de urbanism”, realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program dezvoltat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation, sprijinit de Enel România și Raiffeisen Bank.

In urma experientei indelungate a Fundatiei Eco-Civica, am observat faptul ca implicarea cetatenilor pe initierea sau avizarea unor documentatii sau acte urbanistice, necesare unei investitii, este esentiala, dar de cele mai multe ori lipseste. La presiunile societatii civile, inclusiv ale Fundatiei Eco-Civica, in anul 2009 s-a reusit completarea si modificarea legii 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul, care da posibilitatea cetatenilor sa fie consultati, si pe problema urbanistica, inca de la faza de intentie a unei investitii. Astfel, pentru initierea unui plan urbanistic care nu respecta functiunile si indicatorii urbanistici ai zonei, trebuie obtinut, in prealabil, un Aviz de Oportunitate. La aceasta faza investitorul este obligat sa monteze panouri informative prin care comunitatea din vecinatate si alte parti interesate sa afle de intentiile investitorului iar autoritatea sa posteze informatiile pe site-ul propriu. Avand in vedere faptul ca informarea publicului la luarea deciziei pe urbanism este prima procedura in care cetatenii se pot implica, este fundamental ca ei sa reactioneze inainte de initierea sau avizarea unei documentatii urbanistice si de obtinerea Autorizatiei de Construire. Din statisticile Fundatiei rezulta ca 70% din documentatiile urbanistice avizate de Primaria Capitalei si Primariile de Sector incalca legislatia. In acelasi timp, de cele mai multe ori implicarea cetatenilor vine dupa emiterea de documentatii urbanistice, iar, chiar si in cazurile in care sunt emise hotarari ulterioare de demolare in instanta, paguba a fost deja produsa.
Cetatenii motiveaza de multe ori lipsa implicarii prin faptul ca nu cunosc legea, nu au timp, ca nu pot schimba deciziile autoritatilor. Sunt imperios necesare initierea si formarea lor in acest sens.
In cadrul fundatiei, am sustinut mereu implicarea de la aceasta faza, dar ne dorim sa ne imbunatatim metodele de abordare precum si cadrul legislativ prin intermediul structurii proiectului. Un exemplu elocvent de interventi timpurie este cazul Bld. Unirii-Parcul Izvor, in care cetatenii au fost avertizati de noi despre postarea panourilor informative, aproape invizibile, privind planul urbanistic ce intentiona sa reconfigureze zona. Acestia au luat decizia de a se implica inca de la faza de oportunitate a proiectului, au contactat PMB, emitent al intentiei, si au cerut intrevere cu Directiile abilitate si dezbaterea publica a oportunitatii planului.