De vreo 3 ani primarul Băluță vrea să construiască turnuri de blocuri ,,cu minim 16 etaje”, afirmația ii aparține, de jur-împrejurul Deltei.
Deja un rând de blocuri cu 11 etaje sunt in construcție, terenul aparținând unei prietene de-a dumnealui, doamna Micșunescu, care deține recordul de terenuri pe spații verzi in sector, inclusiv in Parcul Tineretului.
Se pare că terenul de lângă Deltă a fost înstrăinat, intre timp, poate pentru că litigiul a ajuns in instanță.
Dar primarul a prezentat un PUZ in Comisia tehnică de urbanism a PMB pt blocuri cu 16-25 etaje.
Până și comisia a râs de data asta.
PUZ-ul se referă la tot terenul situat pe Calea Văcărești, intre Deltă și Bulevard, până la mol, fără ca deținătorii să aibă habar că le dispar terenurile.
Ce-l încurcă pe primar e Delta al cărei Regulament și Plan de Management nu pot ,,tolera” astfel de investiții, așa că mai bine s-o administreze el și face Regulamentul și Planul de Management după placul lui și-al băieților interesați.
Doamne ferește să se-ntâmple asta!
Interesul de zilele acestea pentru Parcul Natural Văcărești al domnului primar al Sectorului 4, Daniel Băluță, este îmbucurător.
Dânsul a declarat recent că dorește să administreze parcul.
Îi reamintim că se putea implica oricând în viața parcului natural din sectorul pe care îl conduce, parcul existând de 4 ani, timp egal cu mandatul domniei sale. Mai ales că a fost invitat de câteva ori.
Dacă domnul primar Băluță este cu adevărat interesat de parc, iar interesul dânsului este fără legătură cu campania electorală, suntem gata să discutăm împreună problemele și viitorul parcului din poziția de specialiști, de oameni care au coordonat și finalizat operațiunea de înființare a acestuia, au administrat parcul, iar acum continuă să supravegheze și să organizeze protecția și vizitarea parcului (cu resursele prorpii, exclusiv private) sub egida Asociației Parcul Natural Văcărești (APNV).
În anul 2016 APNV, după finalizarea cu succes a studiilor și a demersurilor pentru înființarea parcului, a obținut (pentru un singur an) administrația parcului în baza unei documentații din care făcea parte și o lista cu parteneri, printre care și Primăria Generala a Municipiului București și Primaria Sectorului 4.
Aceste parteneriate nu s-au concretizat, deși reprezentanți ai acestor instituții au fost incluși in Consiliul Consultativ al parcului, invitați fiind în repetate randuri să se implice în gestionarea parcului, in special pentru asigurarea pazei, a siguranței vizitatorilor și pentru întreținerea infrastructurii.
Din iulie 2018 APNV nu mai este administratorul parcului, responsabilitatea gestionării acestuia revenind către Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate.
APNV continuă sa aibă grijă de parc, asigurând acțiuni de supraveghere, protecție, vizitare, monitorizare, în contextul în care autoritatea responsabilă este cvasi absentă.
APNV este partenerul oficial al Ministerul Mediului – România și al ANANP în administrarea parcului. Viziunea asociației noastre este ca parcul să devină o oază de natură cat mai bine conservată în mijlocul capitalei, un spațiu în care bucureștenii se pot bucura de natură intr-un mod civilizat și responsabil, un centru al educației de mediu, o atracție turistică. Pentru aceasta este nevoie de resurse, specialiști, de studii, de planificare strategică, de rezolvarea unor probleme juridice și birocratice, de investiții și parteneri. Noi ne dorim în continuare ca acestea să fie făcute prin implicarea tuturor factoriilor interesati, de la autoritățile de mediu și cele ale administrației publice locale (inclusiv de Primăria Sectorului 4), la instituții academice, de cercetare și organizații ale societății civile, sub forma unui consorțiu de parteneri care să lucreze împreună în folosul naturii și al oamenilor.