Preluare articol “Salvarea râului Taia” de pe agerpres.ro

În 28 iunie 2018, Curtea de Apel Alba Iulia a menținut decizia Tribunalului Hunedoara, de anulare a decizie de încadrare și a autorizației de mediu pentru microhidrocentrala construită ilegal pe râul Taia, din Munții Șureanu. Râul de munte trebuie eliberat din țeavă!

Încă din 2011 distrugerile șocante provocate de așa-zisele microhidrocentrale pe râurile de munte din România au ajuns de notorietate publică. Dar imensele interese financiare din spatele afacerii ”certificate verzi” au făcut ca autoritățile de mediu să închidă ostentativ ochii la încălcarea sistematică a legislației de mediu. Scara enormă a ecocidului desfășurat în Carpații Românești a făcut ca, într-un târziu, în mai 2015, Comisia Europeană să deschidă procedura de infringement.

Se observă în Scrisoarea de Punere în Întârziere că, datorită capacității administrative reduse, Comisia s-a referit ”în special” la 27 de proiecte din Munții Făgăraș, proiectul din Munții Șureanu, de pe râul Taia, și 6 microhidrocentrale din Munții Țarcu (pe Craiu, Cuntu, Sebeșel și Ramna), deși lista cu microhidrocentralele care ne-au distrus văile de munte în ultimii anii este incomparabil mai lungă.

Ne-am fi așteptat ca statul român să dea dovadă de măcar o urmă de bunăvoință și responsabilitate, nu doar față de Comisia Europeană, ci mai ales față de patrimoniul natural al României, și să înceapă demersuri pentru închiderea măcar a câtorva dintre MHC-urile din lista de infringement. Să renatureze măcar câteva văi mutilate și să se laude cu ele. Dar iată că au trecut peste trei ani și, profitând de ”bunăvoința” Comisiei Europene, care încă nu și-a mobilizat resurse pentru a duce procedura mai departe la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, statul român nu a mișcat niciu deget pentru remedirea daunelor produse, încălcând astfel nu doar Directiva Cadru privind Apa, Directivele Păsări și Habitate ci și Directiva 2004/35/CE privind răspunderea pentru mediul înconjurător în legătură cu prevenirea și repararea daunelor aduse mediului.

twittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail