Parcul Tineretului, sau cum să furi 20 de hectare de parc

PARTEA I-a:

Ceea ce veți citi, vă va îngrozi, oripila, întrista, descuraja și multe alte sinonime.
Dar așa cum noi nu ne-am descurajat, vă rugăm și pe dumneavoastră să n-o faceți și să ne fiți alături in recuperarea suprafeței de parc.

Planșa 1. Planul Urbanistic General al Municipiului București

-Guvernul ceaușist edifică Parcul Tineretului din București, căruia i se adaugă Orășelul Copiilor și apoi Parcul Palatului Național al Pionierilor și Șoimilor Patriei.
In Decretul guvernului ceaușist se precizează că toate amenajările din Parcul Palatului și Orășelul Copiilor APARȚIN PALATULUI.

După Revoluția din 1989 Palatul a fost deposedat, abuziv, de toate aceste bunuri, ulterior și de Baza Cutezătorii care-a ajuns la Dinu Pescariu, via Adrian Năstase.

-In anul 2000 Consiliul General aprobă Planul Urbanistic General al Municipiului București (PUG) – planșa 1.
Se observă că figura intreg Parcul Tineretului, cum a fost primit de la regimul comunist, cu funcțiunea dominantă V1a-parcuri.

Facem mențiunea că parcul era constituit din 3 entități: Parcul Tineretului propriu-zis, Parcul Palatului Național al Copiilor (actual Lumea Copiilor) și Orășelul Copiilor.

In total, Parcul Palatului trebuia să atingă in jur de 44 hectare.
Pe el trebuia să fie edificat și Disneyland-ul Bucureștiului cu un trenuleț suspendat ce ar fi traversat din parc in zona olimpică Văcărești, peste Calea Văcărești.

Planșa 2. Planul Urbanistic Zonal al Parcului Tineretului

Palatul Național al Copiilor (PNC) deține planșele originale ale proiectului, Fundația intrând și ea in posesia unui exemplar.

Zona olimpică era formată din baza nautică, actuala Deltă Văcărești, o sală de sport cu peste 20.000 de locuri, plus toate dotările necesare unei baze olimpice.

Terenul noii Săli Polivalente a fost concensionat Molului Sun Plaza, cu toate că lucrările la sală erau destul de avansate.
Se vorbește că șpăgile pentru concesionare ar fi putut atinge 1 Milion de dolari !!!

-In anul 2005, pe 20 Octombrie, Consiliul General aprobă Planul Urbanistic Zonal al Parcului Tineretului, cu cele 3 entități enumerate mai sus – planșa 2.
Planșa este avizată, printre alte autorități, și de cea mai importantă, Agenția pentru Protecția Mediului București ( APM).

Planșa 3. Detaliu

Din cele 44 hectare primite de la regimul ceaușist, aferente Parcului Palatului, mai sunt figurate ca parc numai…23.
Restul de 20 devin rezervă de retrocedare !!! sau zone construibile cu funcțiunea L1a.

Numai că pe planșa avizată de APM, o bandă verde, cam de 3 hectare, figura tot ca parc, planșa 3-zoom.

-Nemulțumită de funcțiunea construibilă L1a, ce permite numai parter+două etaje, mafia imobiliară trece la acțiune.

Planșa 4. Cele 3 ha devin construibile

Modifică planșa aprobatâ in 20.10.2005 in sensul că și acea  bandă de 3 ha devine construibilă, tot L1a, planșa 4.

 

Mafia, total nemulțumită de regimul mic de inâlțime, aranjează cu ,,prieteni” din PMB și Consiliul General să modifice regimul de înălțime, țineți-vă bine, la parter+14 etaje!!!
Trec pe planșă, cu pixul, funcțiunea M2, planșele 5 și 6-zoom.

Planșa 5. Detaliu

Planșa 6. Detaliu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In data de 22 Decembrie 2005, la nici două luni de la prima Hotărâre, Consiliul General emite a doua Hotărăre pe Parcul Tineretului cu varianta finală de planșă, cu terenurile construibile, funcțiunea M2 – planșa 7.

Planșa 7.

Numai că pentru a doua planșă nu exista niciun aviz, îndeosebi cel al APM București.
Ce fac anumite persoane din PMB și Consiliul General?
Atașează celei de-a doua variante de planșă PUZ avizele de la prima !!!

Astfel că-n circuit se aflau chiar 3 variante de planșă PUZ Parcul Tineretului: una, inițială, in arhiva APM, alta in arhiva PMB și alta cu care lucra Directia de Urbanism a PMB, evident cea cu P+14 etaje.
Despre a doua Hotărâre și variantă de planșă PUZ Parcul Tineretului nu știa nimeni nimic, mai ales că fusese aprobată in ajunul Crăciunului, cu mare secretoșenie.

Intr-o ceartă la Antene, cu Primarul Videanu, l-am întrebat care-i baza legală pentru constituirea unei rezerve de retrocedare intr-un parc, domeniu public?
A precizat că ce vreți, să lăsăm parcele retrocedate in tot parcul?
Am rămas stupefiat și l-am întrebat de ce nu le dă oamenilor terenuri in Văcărești pentru că e terenul PMB și scăpăm de probleme?

S-a supărat și-n partea a doua a emisiunii a plecat.
De ce nu le-a dat in Văcărești, am înțeles repede.
Dăduse terenul Mall-ului Sun Plaza.

Vom reveni cu partea a doua in care veți vedea ce-au făcut autoritățile și mafia imobiliară cu terenurile construibile și cu cele retrocedate in parc, manevre greu de imaginat.

twittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail